Lapland met kinderen: fotoverslag – deel 1

Dat we er lang naar uitkeken, kon je hier en hier al lezen.  En ondertussen is het al een week geleden dat we in het vliegtuig huiswaarts vlogen.  Leuke dingen gaan snel voorbij.  Maar we hebben er zoooooo hard van genoten.

Om jullie wat mee te laten genieten en zelf nog wat na te genieten, heb ik een fotoverslag gemaakt.  In twee delen, anders stond er waarschijnlijk vandaag nog geen verslag online.

We boekten onze reis via Xplore The North.  Dit is een reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen naar het hoge noorden.  Alles werd voor ons geregeld.

VRIJDAG

één
Schiphol Amsterdam

tweeIMG_5777

drieHilton Helsinki Airport

 

 1. We vertrokken vanuit Schiphol op vrijdagavond.  We parkeerden onze auto bij Autohotel.  Dit is zowat het enige wat we zelf geregeld hebben.  Met een shuttlebus werden we aan de luchthaven afgezet, klaar voor ons avontuur.  De kinderen keken enorm uit naar hun allereerste vlucht.  Na jaren van planespotten was het eindelijk zover.
 2. We landen ’s avonds in wit Helsinki en schuiven de klok een uur verder.  We wandelen enkel met onze handbagage via de luchthaven en een overdekte tunnel zo ons hotel-voor-één-nacht binnen.  We kozen ervoor om onze grote koffers  rechtstreeks naar Ivalo te laten gaan.  Geen gesleur.
 3. Het interieur van het Hilton Hotel mag er wezen.  De (bad)kamers en de grote bedden ook.  Ik sliep als een roosje.

ZATERDAG

éénIMG_5790

twee
finnair

drieIMG_5798

viersaariselkä

vijfIMG_5816

zesIMG_5818

zevenIMG_5819

achtnilikuru

negenIMG_5828

 1. Klaar voor vertrek in Helsinki.  We trekken vandaag naar Ivalo, met tussenstop in Kittilä.  Heerlijk.  Weer twee keer opstijgen en landen voor de prijs van één.  We vertrekken rond 10 uur ’s ochtends.
 2. Om half 1 komen we aan in Ivalo.  Uitstappen en onmiddellijk de prachtige, koude omgeving opsnuiven.  En vooral uitkijken dat we niet uitglijden.
 3. De taxichauffeur stond ons op te wachten aan de luchthaven.  Met naambordje enal.  Very VIP.  Vlak voor de deur geparkeerd.  Handig.  Alles ziet spierwit, maar de taxi vertrekt zoals ik hier met de auto vertrek op een zomerdag.  Spijkerbanden zijn een noodzaak natuurlijk.  Ik geniet volop van het uitzicht onderweg.  En nu weet ik ook dat dit de enige zonneschijn is die we zullen zien.  Jammer maar helaas.  Na een half uurtje tegen 80 op de besneeuwde wegen komen we aan in Saariselkä.  De taxichauffeur stopt aan een huisje, komt 30 seconden later met sleutels buiten en rijdt ons tot vlak voor de deur van ons nieuwe verblijf.  Very, very VIP.
 4. Onze woonwijk voor een week.  Nilikuru E 12 was ons adres.
 5. 6. 7. 8. en 9.  Ons huisje aan de binnenkant.  8 slaapplaatsen voor 4 personen.  Ja, dat lukt wel. 😉  Elk kind in een eigen kamer met eigen wasbak en toilet zéér handig voor onze vroege vogels.  Het hout voor het houtvuur kwam uit onze persoonlijk houtvoorraad aan de voordeur.

In de namiddag verkennen we nog het dorp, zoeken we de supermarkt en doen wat inkopen.  Toastbrood en choco en iedereen is tevreden.  Uiteraard wordt er ondertussen nog wat in de sneeuw gespeeld.

ZONDAG

éénDSC_0051_edited-1

tweeIMG_5833b

driexplore the north

vierhusky sledding

vijfDSC_0034_edited-1

zesDSC_0038_edited-1

zevenDSC_0104_edited-1

achtDSC_0053_edited-1

negenIMG_5868b

tienIMG_5887b

elfIMG_5895b

twaalfIMG_5914b

 1. Een reis naar Lapland met kinderen heeft één groot nadeel.  Je raakt amper vooruit.  Honderd keer roepen om verder te stappen en te stoppen met te rollebollen in elke sneeuwhoop die ze zien.  Hopeloos, zo bleek.
 2. But first, let me take a selfie.  Klaar om te vertrekken met de hondenslee.
 3. In volle vaart.
 4. Wissel van chauffeur.  Vanaf nu staat er een vrouw aan het stuur.
 5. We komen veilig en wel terug aan en mogen de honden bedanken voor hun topprestatie.  Ze zijn zéér goed gewoon aan mensen en heel vriendelijk.  Tegen elkaar kunnen ze wel heftig te keer gaan.
 6. Opwarmen met koffie, thee of hot juice voor de kinderen.  Warme choco hadden ze liever gehad.  Dit viel niet zo in de smaak.
 7. De sneeuwruimers doen aardig hun best in onze woonwijk.  De verzamelde sneeuwberg wordt gebruikt om sleepistes te maken.  Een blauwe, een rode en een zwarte.  De plastic sleeën liggen overal en kan je lenen.
 8. Auto’s steken hier in het stopcontact en hebben spijkerbanden.
 9. Uiteraard doen mama en papa eens graag mee met het rollebollen in de sneeuw tijdens een wandeling.  Enkel goed opletten dat je niet in gele sneeuw rolt. 🙂
 10. Kant en klare cupcakes uit de supermarkt en warme chocomelk in ons huisje werd ons standaard vieruurtje ginder.
 11. We gaan uit eten vanavond.  In één van de simpelste bistro’s van Saariselkä: Pirtti.  Die tip stond in onze brochure, die we van Xplore the North kregen, met allerlei info.  Deze had pizza’s en hamburgers op de kaart, altijd handig met kinderen.
 12. Naar huis wandelen by night.

De blauw/zwarte overall pakken die je ziet en de schoenen kregen we ginder.  We kregen dit een hele week in bruikleen, wat toch een hoop kosten bespaart.  We droegen deze pakken over onze eigen skipakken afhankelijk van de temperatuur.

MAANDAG

één

twee24846904332_110e91a1af_o

driesami reindeer lapland

vierreindeer

vijf

zes

zeven

 1. Vandaag gaan we naar de rendierenboerderij en dat doen we in stijl: met de sneeuwscooter. Het is wat wennen, maar wel leuk om te doen.  Hand- en voetverwarming zijn voorzien voor de bestuurder.
 2. De kinderen gaan mee in de slee die achter de sneeuwscooter van de gids hangt.
 3. We krijgen rendierrijles van een Samische man.  Wat mogen we doen en wat niet.  Het duurt blijkbaar 3 jaar vooraleer een rendier voldoende afgericht is om zo een slee te trekken.
 4. Onderweg met een rendier.  Ik voelde me toch wel even de kerstman.
 5. Achteraf leren we gooien met een lasso.  Er ligt een gewei en we mogen dat proberen te vangen.  Ik bak er niets van.
 6. We warmen op in de boerderij, waar we homebaked cake krijgen en dampend warme koffie.  Ondertussen geeft de Samische vrouw nog wat uitleg over de Samische kledij en het gewei van de rendieren.
 7. Nog wat spelen in de sneeuw aan het huisje. Het verveelt blijkbaar nooit.

Na de middag trekken we op vraag van de kinderen naar het zwembad in Saariselkä: Holiday Club.  De meest noordelijke spa van Europa. Centerparcs, maar een beetje kleiner.  Ik bevond mij vooral in de jacuzzi. 😉 Het voelde wel een beetje gek aan, zo in je skipak naar het zwembad stappen.

Ben je benieuwd naar deel 2 geworden?  Ik probeer het volgende week online te krijgen.

 


Wat je misschien ook graag leest?

Lapland met kinderen: fotoverslag – deel 2

Lapland met kinderen: the countdown

Ik ga naar Lapland met de kinderen en ik neem mee… veel te veel

Laplandsweater: Alaskan husky vs. Siberian husky

 

 

 

Advertenties

30 thoughts on “Lapland met kinderen: fotoverslag – deel 1

 1. Wat mooi daar,ik geloof het graag dat de kinderen de hele tijd aan gespoord moesten worden 😉 Dit zou de vakantie voor mijn broer en zijn gezin zijn….ik ga het hem eens mede delen!Die ritjes met honden en rendieren,wauw de max vermoed ik?!Ik wacht geduldig op deel 2.

  Liked by 1 persoon

Dank je wel om een reactie achter te laten. We lezen ze graag! :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s